Uddevalla

Uddevalla ligger vid Byfjorden i Bohuslän. Naturen och närheten till havet gör Uddevalla till en attraktiv stad och med E6 som passerar strax väster om staden är även pendlingsläget attraktivt. Till Göteborg är det ca 8,5 mil och det tar ca 1 timme att köra med bil. Till Oslo är det 22 mil och med bil tar det ca 2,5 timmar att köra. Bohusbanan går genom Uddevalla och skapar bra förbindelser till både Göteborg och Strömstad. Älvsborgsbanan går till Borås via den närliggande staden Vänersborg. Idag är städerna Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg nästintill helt angränsande och området som helhet kallas vanligtvis för Trestad.

Uddevalla är en stad med medeltida anor och är från början en gammal norsk handelsplats. Staden hette på norska tidigare Oddewall eller Oddevold. Staden har en dramatisk historia och har flera gånger härjats av bränder och brunnit ned och byggts upp åtskilliga gånger. Uddevalla har faktiskt även varit danskt och hela sju gånger har staden bytt nationstillhörighet.

Sillen har betytt oerhört mycket för Uddevalla genom historien och stadens havsnära läge har också skapat mycket goda förutsättningar för handeln genom import och export. Även Uddevallavarvet har haft stor betydelse för Uddevallas utveckling.

Uddevalla växer stadigt och efterfrågan på bostäder är idag stor i kommunen. För att möta efterfrågan så sker det en hel del nyproduktion av bostäder i kommunen, såväl hyresrätter som bostadsrätter och fristående villor. Här finns lägen som passar alla oavsett om man föredrar att bo centralt nära stadskärnan eller mer naturskönt nära kusten. Kommunen arbetar för att stärka staden inifrån och ut och man vill göra staden tätare både genom helt nya bostäder men också genom utveckling av redan befintliga.

Inom kommunen ligger exempelvis två mycket populära områden – Ljungskile och Lyckorna. De ligger vackert beläget precis invid havet. Även här växer kommunen genom nya bostäder och förbättrade kommunikationer. Här finns goda möjligheter till en kvalitativ levnadsmiljö och en aktiv fritid med många olika rekreationsområden, golfbanor etc.

Kommunen erbjuder en väl utbyggd service och handel. Invid E6 ligger ett stort köpcenter, Torp, samt i anslutning även flera kedjor/varuhus såsom t ex IKEA. I centrum finns ett antal mindre butiker. I Uddevalla ligger delar av Högskolan i Väst (andra delar återfinns i Trollhättan och Vänersborg). Kommunen arbetar för att utbudet av barnomsorg och skolor hela tiden ska möta den ökade efterfrågan på bostäder i kommunen. Inom sjukvård finns både privata aktörer etablerade liksom sjukhuset NÄL (Norra Älvsborgs Länssjukhus).

Mest populära städerna