Att köpa nyproduktion

Tänk känslan att vara de första som flyttar in i ett nytt hem. Ett hem ni själva varit med och utformat efter egna önskningar. Att köpa en bostad är ett av de största besluten vi tar i våra liv. Därför är det avgörande att beslutet blir rätt och välgrundat. Nybyggen guidar och hjälper dig att göra beslutet enklare så att livets kanske största affär blir en fantastiskt rolig, smidig och inspirerande resa. Man vet aldrig, du gör den kanske bara en gång. Ett köp av en nyproducerad bostad innebär att ni köper ett helt nytt hem, byggt med den senaste tekniken och de senaste materialen. Samtidigt får ni möjlighet att prägla ert nya hem precis som ni vill ha det och göra det så personligt ni önskar. Nybyggen samlar värdefull information kring det mesta ni behöver känna till när ni köper nyproducerat.

Fördelar med en nyproducerad bostad

Ingen budgivning

Ett av de största besluten i livet är köpet av en ny bostad. Det är en viktig affär och ett stort beslut som skall få ta sin tid. Frågorna hur och var du bor påverkar så många andra aspekter av livet att det förtjänar noggrann eftertanke och reflektion. Budgivningar kan upplevas stressiga och påfrestande, det går fort i svängarna och ibland kan man känna att man tappar kontrollen. Lockpriser och tillbakadragna bud är ständigt på tapeten inom mäklarbranschen och de senaste tidens kraftiga prisuppgångar har gjort det svårt att vet var en bostad kommer sluta i pris. När ni köper en nybyggd bostad kan ni glömma allt det där. Eftersom nybyggnationer säljs utan budgivning kommer ni på förhand ha en väldigt klar bild över er framtida boendekostnad. Och det bästa av allt? Om ni är först till kvarn till er drömbostad, då är den den er! Därför samlar nybyggen de nyproduktioner som planeras och färdigställs på ett överskådligt sätt så att ni får en fullständig bild över hur marknaden ser ut. Då blir valet enklare, och ni gör en bättre bostadsaffär.

Sätt er egen prägel

Tänk er känslan att få vara med och utforma ert framtida hem redan från start! Påverka planlösningen, välja material och tillval för att sätta er egen prägel och personlighet på hemmet. Vetskapen att ingen annan tidigare har bott där ni ska bo kan vara väldigt tillfredsställande, där ni är de första att skapa bostadens historia. Vanligtvis tillhandahåller byggbolaget en eller flera färdigkomponerade grundstilar som har tagits fram av duktiga inredningsarkitekter och stylister. Till dessa grundstilar gör ni era tillval. Det kan handla om allt från om ni vill installera en härlig vinkyl till vilka dörrhandtag ni vill ha på era innerdörrar. Ni har ofta även ha möjlighet att påverka bostadens planlösning. En del kanske behöver det där extra rummet medan andra väljer ett större vardagsrum. De största byggbolagen ger er information om de ändringar ni kan göra för ett specifikt objekt samt förser er med en uppsjö av tillval som kan göras. Ni får även hjälp av duktiga inredningsarkitekter och inredningsstylister som vägleder er på vägen till att skapa ett drömhem. Köper du bostad av ett mindre bostadsbolag, kan vi på Nybyggen rekommendera duktiga personer ur vårt nätverk som garanterat får ert nya hem att bli precis så som ni önskar.

Hållbarhet

Att miljön är viktig för oss alla vet vi redan, men varför är det viktigt just för er i ert nya hem? De bostäder som byggs idag är noggrant planerade så att ni ska få ett så behagligt boende och liv som möjligt. I dagens bostäder har man tänkt flera steg längre än vad som kanske gjordes för 50 år sedan, då det senast byggdes i samma takt som det görs i Sverige idag. Då talade man om saker som till exempel en gemensam lekplats, närhet till skola och kommunikationer samt till den lokala mataffären. Allt skulle vara väldigt funktionellt. Det här är idag självklarheter, och vi har kommit mycket längre när det gäller materialval, ljusinsläpp och öppna planlösningar. Valet av hållbara material har inte bara en stor inverkan på vår personliga hälsa utan även på miljön. Det läggs stor vikt vid materialens funktion, livslängd och hur dess framställning påverkar miljön. En låg energiförbrukning och fastigheter med små underhållsbehov skonar både plånbok och miljö.

Köpprocess

När man köper en nyproducerad bostad sker det oftast i flera steg. Var beredd på att processen tar flera år från det att ni anmäler ert intresse tills det att ni kliver in i ert nyproducerade hem. Under dessa år kan naturligtvis mycket saker hända som kanske inte gör det möjligt för er att fullfölja ert bostadsköp. Därför är det en god idé att läsa på kring försäkringar och avtal i lugn och ro.

Intresseanmälan

Vanligtvis när ett byggbolag har tagit sig förbi köp av mark, projekteringar och bygglov, börjar man annonsera om projektet på marknaden. Tiden från offentliggörande av projektet till inflyttning för den den första ägaren kan vara flera år. Därför gäller det att så snart man hittat en potentiellt drömhem lämna in en intresseanmälan. Nybyggen ger dig bra koll på vad som finns på gång där du vill bo. Många av de större byggbolagen använder sig av ett kösystem som baserar sig på när man har gjort sin intresseanmälan. Chanserna att lägga beslag på sitt drömboende ökar desto tidigare man har anmält sitt intresse. Nybyggen tillgängliggör och presenterar alla nya bostadsprojekt i Sverige så att just ni kan hitta och anmäla ert intresse på ert framtida drömboende så tidigt och enkelt som möjligt.

Informationsträff

En tid efter att ett projekt har offentliggjorts håller ofta byggbolaget en informationsträff. Vid en sådan träff delas information ut och man får tillgång till modeller och ritningar av det kommande projektet. Ni får även chans att prata med kunniga representanter som kommer att arbeta med projektet och ni ges möjlighet att få svar på de frågor ni kan tänkas ha. Vid en informationsträff får du också möjlighet att mingla bland dina eventuella framtida grannar samt få en känsla över vilket klientel som har anmält sitt intresse till projektet.

Reservera/boka

Att reservera ett objekt kostar ingenting. Däremot är en reservation tidsbegränsad vilket den är för att ni, i lugn och ro ska få chansen att gå igenom allt material ni behöver utan att ha något som helst köptvång. Ni kan räkna på boendekostnader eller bara känna känslan hur det skulle kännas att kanske bli ägare till just er reserverade bostad.

Om ni sedan bestämmer er för att gå vidare, bokar ni upp bostaden mot en avgift. Efter att ni har bokat ert drömboende har ni fortfarande möjlighet att dra er ur, men med konsekvensen att ni förlorar den avgift ni betalat i bokningsavgift. Avgiften varierar från fall till fall men är oftast satt på en nivå som ska minimera att objekt bokas upp av personer som inte är seriösa i sitt köp av bostad.

Avtal

När bostaden är bokad är det så småningom dags att skriva ett köpeavtal. Avtalet är bindande. Nu betalas också en procentuell del av köpesumman och nu räknas även bokningsavgiften av från den procentuella delen. I normala fall betalar man mellan 2-5% av den totala köpesumman. I och med köpeavtalet förbinder man sig att köpa bostaden och man får inte sälja bostaden innan man har flyttat in. Anledningen till det här är att man vill minska bostadsspekulation.

Vad händer om inte alla bostäder i ett projekt blir sålda då? Jo, en del byggbolag har en garanti som innebär att om vissa lägenheter inte skulle bli sålda, åtar sig byggbolaget att köpa dessa lägenheter. På så sätt slipper den nybildade bostadsrättsföreningen dras med uteblivna avgifter för de lägenheter som ännu inte sålts.

För att ni ska kunna känna er trygga med ert köp är det vanligt att de större byggbolagen har försäkringar som skyddar er från oförutsedda händelser från det att ni skriver köpeavtalet tills det att ni flyttar in. Var alltid noga med att informera er om vilka skydd som gäller för just det byggbolag som ni väljer att köpa av. Vanligtvis finns skydd för följande inkluderat:

Avbokningsskydd

Det här skyddar er då det händer något som förändrar er livssituation. Det kan vara allt ifrån en skilsmässa till akut sjukdom. Avbokningsskyddet låter er då dra tillbaka köpet.

Bokostnadsskydd

Om ni av någon anledning inte skulle få sålt er befintliga bostad, blir arbetslös eller långvarigt sjukskriven skyddar bokostnadsskyddet er från dubbla boendekostnader under en begränsad tid.

Prisfallsskydd

Om ni skulle tex drabbas av en kritisk sjukdom och inte har möjlighet att behålla er nyköpta lägenhet, skyddar det här mot ett eventuellt prisfall då ni har blivit tvungen att sälja bostaden. Skyddet ersätter er upp till en viss nivå.

Tillvalsavtal

Att välja tillval tycker många är det roligaste med att köpa nyproducerad bostad. De större byggbolagen har ofta förutbestämda regler för vilka förändringar och tillval ni kan göra till er nya bostad. Till exempel kan planlösningen i ert nya hem inte ändras helt fritt utan varje bostad har förutbestämda regler på hur planlösningen kan förändras. Till exempel möjligheten att ta bort eller lägga till ett sovrum. Kök och badrum och dess utformande är sällan öppna för större modifikationer när det gäller dess planlösning. Det går till exempel sällan att flytta på spishällen eller duschen och skulle ni välja till en vinkyl finns en förutbestämd plats var denna kommer att installeras.

Övriga förändringar som inte berör planlösningen görs genom att välja tillval ur ett förutbestämt sortiment. Varje bolag och projekt har sitt eget sortiment. Vanligtvis är det ett gediget urval av tillval, materialval och specifikationer. Hos de större byggbolagen är det sällan möjligt att gå utanför det förutbestämda sortimentet men hos mindre byggherrar kan det finnas större möjlighet till större flexibilitet och valbarhet.

När tillvalen valts ut, skrivs ett avtal och ni betalar en viss procentsats av totalbeloppet för era val. Det varierar dock mellan de olika byggbolagen och vissa fakturerar er först i samband med inflyttning. Då tillvalen väljs ut ett bra tag innan bostaden står klar kan vissa förändringar i tillvalssortimentet komma att ske. Skulle ni ha gjort ett tillval som utgått ur sortimentet, ersätts det med ett likvärdigt alternativ.

En befintlig bostad att sälja?

Om ni har en befintlig bostad att sälja finns det en stor marknad av duktiga mäklare och mäklarhus som gärna hjälper er med er bostadsförsäljning. Att välja mäklare är inte alltid enkelt, och man gör bäst i att ge flera olika mäklare möjligheten att presentera sig. För att er egen säljprocess ska bli så smidig som möjligt är det alltid bra att diskutera säljuppdraget med er mäklare i god tid innan det är dags att sälja.

Besiktning

En kort tid innan ni flyttar in i ert nya hem hålls en utförlig besiktning av bostaden. Detta görs när bostaden är helt klar. Det är en kontroll av att ert nya hem uppfyller de normer och krav som finns. Då görs också eventuella anmärkningar på det arbete som utförts. Besiktningen genomförs av en oberoende besiktningsman där representanter från byggbolaget deltar och även ni om ni så önskar. Byggbolaget är skyldig att åtgärda eller ersätta er för de anmärkningar som hittas under besiktningen.

Tillträde och inflyttning

Äntligen är det dags för inflyttning! En god tid innan inflyttning blir du informerad om allt det praktiska som gäller den dagen ni får tillträde till ert nya drömhem. Nycklar, skötselråd, garantier, besiktningsdokument och bruksanvisningar lämnas över och det är även nu resterande del av bostaden ska betalas. Det finns ett par saker som ni bör tänka på. Bostaden bör vara försäkrad med en hemförsäkring från första dagen. Eventuella bolån skall vara klara, och glöm inte att boka upp flyttfirma eller transporthjälp. Man skall teckna elavtal, ordna med telefoni, tv och bredband. Adressändring och eftersändning av post skall göras så man inte missar räkningar eller annat som blir krångligt i efterhand. Kanske vill ni låta en inredare hjälpa er med nya boendet, eller få hjälp med nya möbler och montering av dessa. Hur som helst, nu är bostaden er! Förhoppningsvis har den blivit så fantastisk som ni önskat och drömt om, nu är det dags att känna lugnet och njuta.

Ägandetyper

Beroende på vilken typ av bostad ni väljer att köpa, fungerar det på olika sätt och skillnaderna är viktiga att belysa. Nedan har vi en kortfattad summering av det viktigaste skillnaderna.

Bostadsrätt

En bostadsrätt är rätten till att nyttja en lägenhet som ingår i en bostadsrättsförening på obegränsad tid. Köparen äger inte själva lägenheten utan en andel i föreningen. Bostadsrättsföreningen äger i sin tur hela fastigheten.

Avgiften som betalas varje månad är till för att täcka föreningens kostnader som till exempel sophämtning, underhållsarbete, räntor på lån och så vidare. Som medlem i föreningen kan man vara med och påverka beslut som rör hela fastigheten, som till exempel vilka renoveringar som ska genomföras eller hur fastighetens gårds- och grönområden ska utformas.

Äganderätt

En äganderätt är helt enkelt ett hus på en tomt som ni köper. Här har ni själv bestämmanderätt över allt som rör ert hus och er tomt. Ni påverkar alltså själv er boendekostnad helt och hållet. Här behöver ni själv se till att teckna nödvändiga avtal om uppvärmning, vatten, el, tv, bredband och telefoni. När ni äger en äganderätt kan ni utföra de modifikationer ni vill så länge ni håller er till de lagar och förordningar som finns. Om det här verkar komplicerat finns en uppsjö med stöd ni kan få, vad som gäller för just er kommun återfinns vanligtvis på kommunens webbplats.

Ekonomi och finansiering

Förutsättningarna för att köpa en ny bostad beror till stor del på ekonomiska faktorer. Vilken typ av bostad man köper, vilket pris man har råd att betala och hur man väljer att utforma den, beror alla på vilken ekonomisk situation man har. För att den skall vara så god och tydlig som möjligt hjälper nybyggen dig att få lite kolla på de vanligaste frågorna.

Befintlig bostad

Äger ni ett befintligt boende som ni skall sälja och flytta ifrån? Var ute i god tid och gör en marknadsvärdering av bostaden. Fastighetsmäklare utför värderingar, det kan vara bra att låta flera olika göra en värdering av er bostad eftersom det kan skilja sig en del mellan de olika aktörerna. Ofta utgår fastighetsmäklaren från liknande objekt som sålts i närheten, samt sin uppfattning om vad marknaden är villig att betala. Då får ni en bra bild över vad ni kommer få sålt er bostad för och vilken vinstskatt ni skall betala.

Finansiering

Nästa steg är att tala med banken, hur skall ni gå tillväga rent praktiskt med köpet av ny bostad. Det är viktigt att få en klar bild över hur mycket det nya boendet får kosta, både i köpeskilling och boendekostnad. Det är en sak att man har råd med köpeskillingen, men man skall också ha råd med de löpande kostnaderna. Banken hjälper er med en sådan kalkyl och tar höjd för exempelvis kommande räntehöjningar.

Frågor som banken kan hjälpa till med kan vara:

  1. Hur ska ni göra med era befintliga lån, kan dessa flyttas med eller är det nödvändigt att lösa dem?
  2. Hur mycket skatt ska betalas för vinsten på nuvarande bostad?
  3. Är det möjligt att skjuta upp reavinstskatten, och är det isåfall ett bra alternativ?
  4. Hur mycket kapital finns tillgängligt för handpenning och tillval till det nya boendet.
  5. Hur löser man en situation med dubbla boenden om en sådan skulle inträffa?
  6. Vad blir den totala månadskostnaden på nya boendet, räntekostnad, amortering med mera.

Efter kontakt med banken bör ni ha fått en klar bild över vilket pris och månadskostnad er ekonomi klarar av. Ni kan till exempel söka ett lånelöfte redan nu för att få en tydlig indikation på vilket pris ni kan betala. En god idé är att söka bostäder utefter detta i de områden ni är intresserade av att bo. Kom ihåg, nybyggen säljs oftast inte med budgivning, så priset på objektet gäller.

Se alla kommande nyproduktioner

Se alla bostäder här