Så får du bästa bolåneräntan efter höjningen

Går du i tankar om att ansöka om ett nytt bolån, eller funderar du kanske på att omförhandla ditt befintliga sådant? Här bjuder vi på tre enkla men effektiva tips som kan hjälpa dig att pressa ner bolåneräntan.

Riksbankens höjning leder till höjda bolåneräntor

Riksbanken beslutade sig nyligen för att höja reporäntan från 0,25 procent till 0 procent. Denna höjning kan för det otränade ögat framstå som modest, men faktum är att vi svenskar nu kan förlora tre miljarder kronor till följd av beslutet. Anledningen till detta är att flera banker nu höjer sina boräntor. Mot bakgrund av detta bör du som överväger att teckna ett nytt bolån, eller omförhandla ditt befintliga lån, vara mer angelägen än på länge att sondera terrängen. För genom att förhandla dig till en lägre låneränta kan du spara en hel del pengar – det kan röra sig om tiotusentals, kanske till och med  hundratusentals kronor under lånets löptid. Så hur går man då tillväga för att få bästa möjliga bolåneränta efter Riksbankens höjning av reporäntan? Nedan delar vi med oss av ett antal enkla men ack så effektiva metoder.

Jämför flera bankers räntor

När flera banker nu väljer att höja sina bolåneräntor är det viktigt att du jämför bolån hos flera olika långivare. Genom att göra detta kan du jämföra aktuella räntor och välja ett alternativ med låg ränta. Det kan vara en bra idé att jämföra åtminstone tre eller fyra långivares alternativ, men har du möjlighet att jämföra fler än så är detta enbart positivt. Värt att notera är dock att du inte bör stirra dig blind på räntan – ta även hänsyn till övriga avgifter för respektive bolån.

Ställ långivarna mot varandra

När du har jämfört bolån från flera långivare har du krattat manegen för nästa steg. Nu är det nämligen dags att förhandla. Även om bankerna gärna ger sken av att deras låneerbjudanden är skrivna i sten är sällan så fallet. Du bör därför använda det bästa erbjudandet du kan få som ett slagträ i förhandlingarna och uppmuntra övriga långivare att slå detta erbjudande. Fortsätt sedan så tills du inte kan pressa ner räntan på bolånet till en lägre nivå. Om så krävs kan du meddela din bank att du är beredd att byta bank om de inte kan ge dig ett tillräckligt bra erbjudande.

Att förhandla om räntan är inte bara ett av de mest effektiva sätten att få en bra bolåneränta – du kan även förhandla dig till ett bättre erbjudande överlag.

Bind inte ditt bolån

Banken kan ofta vara uppmuntrande när det gäller att binda bolåneräntan. Du bör dock hålla ditt bolån rörligt. När du binder ditt lån fungerar bindningen i praktiken som en försäkring. Denna är dock inte nödvändig då räntorna inte kommer att skjuta i höjden över tid. Denna taktik från bankens sida är därför snarast att betrakta som skrämseltaktik, på samma sätt som du ofta i elektronikbutiken uppmuntras att teckna en generellt sett onödig försäkring på hemelektronik. Vad du istället bör göra är att avsätta lite extra pengar till en buffert. På så vis stålsätter du dig inför eventuella framtida räntehöjningar.