Kungsbacka

Kungsbacka är en typisk pendlingskommun med stor andel som är yrkesverksamma i antingen Göteborg eller Varberg. Av kommunens 80 000 invånare är det bara en liten del, 20 000, som bor i tätorten. Bilvägen tar sträckan utefter E6 till Göteborg ca 30 minuter beroende på trafiken, och till Varberg lite mer, ca 35 minuter. Det är också många som pendlar med tåget och det tar ungefär lika lång tid, men såklart mindre beroende på trafiken. Enligt kommunen pendlar ca 20 700 människor ut från Kungsbacka varje dag. De flesta bostäder, hela 71% bor i småhus. Det är många nybyggen på gång i Kungsbacka, prisnivån är relativt hög. Nybyggen.se listar och hjälper dig finna nyproduktioner i Kungsbacka.

På grund av att kungsbacka är så beroende av sin utpendling och förväntas ha än fler invånare i framtiden utvecklas bland annat den norra pendlingsstationen Hede station. Exempelvis kommer 1000 parkeringsplatser färdigställas, omfattande cykelparkeringar och modern vänthall.

Kungsbacka är västsveriges mest expansiva kommun, och kommunen planerar löpande nya bostadsområden. Flera byggherrar är involverade. Planen är att färdigställa 500 nyproduktioner årligen. Vi redogör för några av planerna nedan.

Aranäs är en av de centrala stadsdelarna som skall utvecklas. Fyra kvarter i etapp 3 och etapp 4 kommer tillföra 180 nyproducerade lägenheter varav hälften blir bostadsrätter.

Kolla Parkstad är Kungsbackas största projekt för nybyggnation av bostäder. Med gångavstånd till centrum uppförs 1100 nyproduktioner. Området kommer ligga mycket nära till pendelstationen, och kungsbackaskogen. Upplåtelseformerna är flera, både hyresrätter och bostadsrätter, men även radhus och kedjehus.

Kungsgärdet är föremål för utredning om byggnation. 480 lägenheter och 55 radhus skulle rymmas på området, tillsammans med stora ytor för affärsverksamhet. Väster om ån. är arbetsnamnet för Kungsbackas största stadsomvandling. Två etapper, Ejdern och Valand, kommer ge 350 nyproduktioner, varav huvuddelen bostadsrätter. Även utanför Kungsbacka stad i de populära orterna Frillesås, Onsala, Fjärås, Särö, Vallda och Åsa byggs och planeras det för nyproduktion.

Kolla Parkstad

Kolla parkstad är en attraktiv stadsdel i Kungsbacka med många olika typer av bostäder vilket skapar en varierande bostadsmiljö. Stadsdelen har växt fram bit för bit i olika etapper och Kolla Parkstad är det största utvecklingsprojektet någonsin i Kungsbacka. Läget är strategiskt riktigt bra genom närheten med gångavstånd till innerstaden och nästan direkt anslutning till E6. Med bil tar det ca 25 minuter till Göteborg och ca 30 minuter till Varberg. Kommunikationerna med buss är också goda. Ett stenkast bort ligger det fina promenadstråket längs med Kungsbackaån. Till fots når du Kungsbacka innerstad på ca 15 minuter. Sommartid är det lätt att ta sig på cykel längs med cykelbanan för salta bad i exempelvis Onsala eller Gottskär.

I kolla Parkstad byggs flerbostadshus och radhus. Det är en blandning av innerstadskänsla och charmig småstadsidyll. Mellan bostadshusen och kvarteren finns både promenadstråk och cykelbanor. Här ligger också Kollaskolan som är en stor nybyggd skola, liksom en förskola. I området har en mindre park anlagts, Centralparken. I Centralparken finns en vacker liten damm som ger en fin inramning. I Kolla Parkstad finns en vårdcentral med BVC och Folktandvård.

 

Här finns ett par restauranger men närheten till Kungsbackas innerstad ger ett mycket större utbud på bekvämt avstånd. Kungsbacka innerstad är en mysig trästad med ett antal mindre butiker, cafeer och restauranger. Shoppingutbudet är stort, utöver butikerna i innerstaden finns ett mycket stort utbud i köpcentret Kungsmässan liksom på Hede Fashion Outlet. I Kungsbackas innerstad hittar man även Kulturhuset Fyren med bibliotek, kulturskola, konsthall och café. Här anordnas ofta olika typer av aktiviteter för både barn och vuxna. I nära anslutning till Kolla Parkstad finns dessutom både en ishall, en simhall och fotbollsplaner  liksom kungsbackas teater. Kungsbacka har ett stort utbud av olika idrottsföreningar. För dem som uppskattar golf finns många fina banor i närområdet, bland annat Forsgårdens golfklubb som varit värd för Masters hela två gånger.

 

Inte långt borta stoltserar Tjolöholms slott, vackert belägen invid Kungsbackafjorden, för den som vill känna historiens vingslag. En bit utanför Kungsbacka ligger också den klara sjön Lygnen som försörjer kommunen med dricksvatten. Bygden runt Lygnen är vacker och här finns fina strövområden. Kungsbackafjorden bjuder på en mindre skärgård av öar för de som gillar båtlivet på sommaren. Skärgården och de havsnära miljöerna präglas av både klippor och sandstränder.

 

Kolla Parkstad är ett bostadsområde som präglas av trygghet. Maxfarten i hela området är 30 km/h. Området passar för alla generationer, unga, barnfamiljer och äldre. Kolla Parkstads ambition är att ligga i framkant med utvecklingen och erbjuder boende i stadsdelen möjlighet att ansluta sig till en bilpool.

 

De projekt som byggs i Kolla Parkstad just nu är följande:

  • Aranäs bygger Brf Bryggan, flerbostadshus med uteplats eller balkong.
  • Veidekke bygger Brf Utsikten, ca 85 bostadsrätter med uteplats, terrass eller balkong.
  • Peab bygger Brf Fladen, flerbostadshus med 63 lägenheter med stora balkonger eller uteplatser och garage under huset.
  • Peab bygger Brf Kolla Botaniska, 34 moderna lägenheter i olika storlekar för att passa vid olika skeden av livet.
  • JM bygger Sandstenshusen, 17 kedjehus i bostadsrättsform.
  • Peab bygger Kolla Terrasshus, 11 moderna kedjehus.
  • Veidekke bygger Ankarhusen, stilrena stadsvillor i två plan.

Mest populära städerna