Del tre av intervjuserien med fastighetsmäklare och deras tankar om nyproduktioner

Carolina Sohlberg är vår tredje mäklare som blivit intervjuad av oss på Nybyggen.se under sommaren. Hon arbetar i dagsläget på Riksmäklaren i Uppsala. Vi har ställt en rad frågor till henne angående nyproduktion och nedan kan ni ta del av de frågor som ställts och vad Carolina svarat.

Vilka fördelar anser du att det finns med att köpa en nyproduktion?

 • Du får en helt ny och fräsch bostad där ingen tidigare har bott.
 • Köper man tidigt i processen har man ofta möjlighet att göra egna tillval för att påverka utseendet på lägenheten.
 • Det är ett fast pris så du som köpare slipper trissa upp lägenhetens pris i en budgivning.
 • Byggnormer och kvalitén på bostäder förändras kontinuerligt samt att man idag bygger ”modernare” vilket kan göra att köpare känner sig tryggare i en nyproduktion än i en äldre bostad.

Vilka nackdelar anser du att det finns med att köpa en nyproduktion?

 • Föreningarna kan vara något mer känsliga för eventuella räntehöjningar då föreningens lån på nyproducerade lägenheter ofta är högre än i en äldre förening.
 • När du köper en nyproducerad bostad betalar du ett pris för en bostad som kanske är klar först om två år. När det senare närmar sig inflyttning och du eventuellt ska sälja ditt befintliga boende kan mycket ha hänt på marknaden.

Vad är dina bästa tips när det kommer till valet att köpa en nyproduktion?

 • Be om en noggrann genomgång av hela processen, från första kontakt till efter inflyttning.
 • Lägg mycket tid på att fundera över inredningsvalen så att lägenheten känns perfekt.
 • Gör ett tryggt köp. Idag ingår ofta ett trygghetspaket som bland annat ger dubbelt boende­kostnadsskydd om du inte får din nuvarande bostad såld. Det är ett stort plus att ha den försäkringen.

Vad är det viktigaste en köpare ska tänka på vid köp av nyproduktion, enligt dig?

Att lägenheten och området känns bra samt att föreningens lån inte är allt för höga så att föreningen blir för känslig för räntehöjningar. En annan sak som även är bra att tänka på är att försöka skapa sig en tydlig bild av hur bostaden kommer se ut när den är klar. Det kan vara svårt att föreställa sig genom att bara se bostaden digitalt via datorn, men med fantasi kan köpare undvika att bli besvikna på slutresultatet.

Vad tror ni om bostadsmarknaden? Hur kommer den att utvecklas framöver?

 • Jag tror att bostadsmarknaden har stabiliserat sig och kommer att hålla en ganska jämn nivå framöver. Inga stora prisökningar eller minskningar. De senaste 2 åren har marknaden legat relativt stabilt.

Vad är den största anledningen till att folk inte köper nyproduktioner enligt dig?

 • Jag tror att mycket beror på att bankerna i många fall inte beviljar lån. Vi ser att det finns många köpare där ute som vill köpa en bostad men som det ser ut i dagsläget har inte alla ekonomin för det. Bankerna är hårda när det kommer till lån.

Vad är det största misstaget som folk gör när de ska köpa en nyproduktion?

Ofta vid köp av nyproduktion är det inflytt ca 1-2 år framåt i tiden. Under den tiden kan det hinna uppstå förändringar i ens privata situation gällande ekonomi eller relationer. I vissa fall kan förändringarna vara så pass stora att man som köpare inte har samma förutsättningar att köpa lägenheten när det väl är dags för slutbetalningen på tillträdesdagen.

Vilka frågor är de vanligaste som folk ställer vid köp av nyproduktion?

 • Hur höga är föreningens lån/kvm?
 • Äger föreningen marken?
 • Hur tror ni ränteläget kommer se ut framöver?

Fastighetsmäklare på Riksmäklaren i Uppsala
Mobil: 070-5480804
Mail: carolina.sohlberg@riksmaklaren.se