Skövde

Skövde ligger mitt i Sverige, och är centralpunkten för Skaraborg. Det är ungefär lika långt till Stockholm som till Göteborg. Skövde är en småstad med sina 55 000 invånare men har ändå ett brett utbud av möjligheter. Egen högskola, Skaraborgs sjukhus och forskningsparken Gothia Science park skapar puls och arbetstillfällen. Största arbetsgivaren är Volvo med sin produktion av motorer. Skövde är en växande stad och det ställer krav på utbyggnad av infrastruktur, service och bostäder. Skövde kommun arbetar efter översiktsplan 2025 och i den siktar man för visionen att nå 60 000 invånare till 2025. Att skapa nya bostäder och skapa attraktiva boenden i olika former är en av de mest prioriterade frågorna för Skövde kommun. De närmsta åren är målet drygt 1000 nya bostäder, i olika upplåtelseformer. Både centrala bostadsrätter och hyresrätter har påbörjats, likväl som lantligt belägna radhus och villor. Nybyggen.se sammanfattar kort några av de största utvecklingsprojekten i Skövde nedan.

Ekedal Södra är ett nytt stort bostadsområde i Skövde där ca 150 lägenheter står klara för inflytt under våren 2018. Området är centralt med promenadavstånd till Skövdes stadskärna. Närheten till Boulognerskogen möjliggör fina promenadstigar och natur. I närheten finns även service såsom förskola, grundskola och äldreboenden.

Frostaliden är en del av projektet Trästad 2012 som syftar till att vidareutveckla modernt och klimatanpassade trähus. Området ligger i Karstorp och härifrån är det endast ca 10 minuters cykelväg från centrala Skövde. Området kommer bestå enbart av bostäder byggda i trästomme och här kommer finnas ca 370 lägenheter. De sista etapperna beräknas vara klara för inflytt under 2020. Klimatsmart och miljömässigt hållbart är ledorden. Området har nära till Norrmalms handelsområde liksom till köpcentret Elins Esplanad. Friluftsområdet Karstorp med både badsjö och promenadstigar ligger också i närheten. Idrottsplatsen Lillegården med stora gräsytor och flera fotbollsplaner finns även det i närområdet liksom service i form av skolor, vårdcentral, apotek och handel.

Mossagården är en satsning med syfte att utveckla Norrmalms handels- och industriområde till ett område där man även vill bo. Här planeras och byggs ca 200 nya bostäder för att skapa en stadsdel där det förutom handel finns bostäder, service, parker och grönområden.

Här växer Skövde som mest! Trädgårdsstaden är Skövdes nyaste stadsdel och väntas när den är klar ha skapat 1 200 nya bostäder för upp till ca 4 000 människor. Här kommer det finnas allt i från flerbostadshus till radhus och fristående villor. Området har en direkt närhet till både stad och natur. Det som ska karakterisera Trädgårdsstaden är en sammanhållen byggnation där olika hustyper blandas och där tydliga gränser till gator, platser, torg och omgivningar finns. Gemensamt för bostäderna är att det är 1 – 1,5 planshus. Som förebild vid planeringen av Trädgårdsstaden har man utgått från klassiska trädgårdsstäder från 1920-talet, såsom t ex Enskede i Stockholm och Ängården i Göteborg. I direkt närhet till området finns Stallsikens stora handelsområde. Här finns bra service i form av skolor och barnomsorg och här planeras för ytterligare offentlig/kommersiell närservice. Det tar ca 20 minuter med kollektivtrafik att ta sig in till Resecentrum och bussarna går med täta intervaller.

Mest populära städerna